Sziasztok

Tessék véleményt mondani a blogról!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

12. heti premierek - nézzünk, mint a moziban...

2009.03.20. 10:19 | Adam Landkvist | Szólj hozzá!

Tintaszív, Elrabolva, Kétely.

Lássuk, mit hoz a tavasz a mozikba a 12. héten:

 

TINTASZÍV (INKHEART)

trailer

Meggie világ életében könyvek között élt: apja, Mortimer (Brendan Fraser) könyvkötő, nénikéje, a titokzatos Elino (Helen Mirren) hatalmas könyvtárban él. De a kislány nem is sejti, hogy a poros lapok között igazi kalandok várnak rá. Mert Mortimernek van egy rendkívüli tulajdonsága: ha hangosan olvas fel egy történetet, az valóra válik, és szereplői átkerülnek ebbe az életbe - de cserébe valaki más átkerül innen a betűkalandok közé. Talán ebben rejlik a magyarázata annak, hogy Meggie édesanyja (Sienna Guillroy) egy évtizeddel ezelőtt eltűnt. Talán ez az oka annak, hogy a férfihoz olyan különös vendégek érkeznek néha. Először Porkéz (Paul Bettany), aki közelgő nagy veszélyre figyelmezteti őket, azután egy csapat felfegyverzett bandita, aki elrabolja a lányt, hogy a gonosz Kaprikorunusz elé hurcolja.  Pedig a félelmetes ismeretlenek mind csak egy régi könyv szereplői: a Tintaszívből kerültek elő.

Iain Softley rendező a zenés film (Backbeat), a thriller (Adatrablók), a kosztümös dráma (A galamb szárnyai), a sci-fi (K-Pax - A belső bolygó) és a horror (A titkok kulcsa) után a fantasy műfajában is derekasan teljesít, Fraser mellett pedig olyan színészeket láthatunk a középkori mesevilágban, mint Paul Bettany, Helen Mirren és a végre nemcsak ormótlan maszkban és kosztümben, hanem arcával is szereplő Andy Serkis.

Forgalmazza: InterCom


 

ELRABOLVA (TAKEN)

trailer

Bryan Mills (Liam Neeson) valaha a titkosszolgálat egyik legkiválóbb ügynöke volt, de már visszavonult, csak hogy Kaliforniában élő lánya, a 17 éves Kim (Maggie Grace) közelében lehessen. A lány az anyjával, Lenore-ral (Famke Janssen) és tehetős mostohaapjával, Stuarttal (Xander Berkeley) él és épp Párizsba készül legjobb barátjával, Amandával (Katie Cassidy), amire Bryan vonakodva bár, de áldását adja. Bár ne tette volna… Mikor a lányok megérkeznek Párizsba, Amanda véletlenül elkotyogja egy idegennek, hogy egyedül érkeztek, s mikor Bryannak végre sikerül telefonon elérnie a lányát, legszörnyűbb álma válik valóra: a beszélgetés során emberrablók törnek rá Kimre, hogy egy albán emberkereskedő bűnbanda kezére adják. Bryan ígéretet tesz a lányának, hogy semmi és senki sem állíthatja meg addig, míg ki nem szabadítja őt. Isten óvja azokat, akik ezek után Bryan Mills útjába állnak…

Luc Besson Álomgyára nem ismer határokat: sem erkölcsit, sem esztétikait. Amit az amerikai fősodor nem mer bevállalni, azt vidáman szállítják a franciák.

Forgalmazza: SPI International

 

 

 

 

 

KÉTELY (DOUBT)

trailer

1964-ben járunk a bronxi St. Nicholas iskolában. A vibráló egyéniségű, karizmatikus Flynn atya (az Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman) szeretné kicsit megváltoztatni az iskola túl szigorú szokásait, melyeket már réges-régen állított fel a vaskezű igazgatónő, Aloysius Beauvier nővér (az Oscar-díjas Meryl Streep), aki a félelem és a szabályok erejében bízik. A politikai változások szele eléri a közösséget és az iskola a falai közé fogadja az első fekete diákot, Donald Millert. Amikor a reménytelien ártatlan James nővér (az Oscar-jelölt Amy Adams) megosztja az igazgatónővel észrevételét, miszerint Flynn atya túlságosan személyes érdeklődést mutat Miller iránt, az igazgatónő személyes keresztes hadjáratba kezd a pap ellen azzal a céllal, hogy eltüntesse őt az iskolából. Bár bizonyítékkal nem rendelkezik, Aloysius nővér a hite szerint száll szembe Flynn atyával, és ez az összecsapás felbomlasztja a közösséget, és visszavonhatatlan következményekkel jár.  

Egy színpadi sikerdarab filmfeldolgozása rizikós dolog, de némi arányérzékkel és igazán jó színészekkel megoldható. Most sikerült.

Díjak és jelölések:

BAFTA-díj (2009) - Legjobb női mellékszereplő jelölés: Amy Adams

BAFTA-díj (2009) - Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep

Golden Globe díj (2009) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Philip Seymour Hoffman

Golden Globe díj (2009) - Legjobb női mellékszereplő jelölés: Amy Adams, Viola Davis

Golden Globe díj (2009) - Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Meryl Streep

Golden Globe díj (2009) - Legjobb forgatókönyv jelölés: John Patrick Shanley

Oscar-díj (2009) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Philip Seymour Hoffman

Oscar-díj (2009) - Legjobb női mellékszereplő jelölés: Amy Adams, Viola Davis

Oscar-díj (2009) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: John Patrick Shanley

Oscar-díj (2009) - Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep

Forgalmazza: Fórum Hungary

 

 

SPIRIT – SIKÍTÓ VÁROS (SPIRIT)

trailer

Az igazi hősök megszületnek, meggyilkolják őket - aztán újra megszületnek. Ez történik Dennyvel (Gabriel Macht) is, akit kezdő rendőrként ölnek meg, majd visszatér a Szellemként, és tovább folytatja a megkezdett harcot Central City sötét erői ellen. Legfőbb ellensége Octopus (Samuel L. Jackson), - aki arról vált híressé, hogy mindenkit megöl, aki látta az igazi arcát - nem kisebb tervet forgat a fejében, minthogy az egész várost eltörli a föld színéről. Szellemnek kell szembeszállnia vele, feltéve ha túléli egy gyönyörű nő halálos csábítását.

Frank Miller nyerőszériában van, és ezt tudja is. A Sin City és a 300 után bármit eladhat a közönségnek - és a stúdióknak -, ha az eléggé stilizált, jó nők, férfias férfiak és vaskos fegyverek vannak benne. És persze kötelező a vérvörös felirat.

Forgalmazza: Budapest Film

 

 

 

 

 

APAFÖLD

trailer

Az Apa frissen szabadul a börtönből azzal az elhatározással, hogy új életet kezd és megpróbál átadni valami értékrendszert a fiának. Vásárol egy darab földet, amin szőlőt akar telepíteni. A Fiú életébe, aki súlyos apahiánnyal éli végig kamaszkorát, hirtelen újra betör a hús-vér Apa, a valamikori Isten, ám mostani szándékai komoly ellenállásba ütköznek. Mindaz, amit az Apa tesz vagy képvisel, a Fiúban totális elutasításra talál. Súlyosbítja a helyzetet a Fiú nagynénje, Ági jelenléte, akivel az Apa szexuális kapcsolatot alakít ki. A Fiú egy tragikus, passzív apa-gyilkosságba sodródik.

Nagy Viktor Oszkár filmje nagyon erős, gyönyörűen megkomponált képekkel dolgozik. A párbeszéd és a vágás igen kevés benne, inkább az embert a természetben elhelyező totálok és a vad, nyers férfiarcokat mutató közelik segítségével fejti ki igen plasztikusan üzenetét. Az Apaföld egyszerű, tragikus története így elemi erővel talál utat a nézőhöz.

Díjak és jelölések:

40. Magyar Filmszemle (2009) - Gene Moskowitz-díj: Nagy Viktor Oszkár

Forgalmazza: Mozinet

 

 

VAK SZERELMEK (SLEPÉ LÁSKY)

trailer

A film 4 vak ember szerelmét, házasságát, vágyakozását mutatja be egy megható dokumentumfilmben. A Cannes-i díjnyertes film érzékeny vizuális reflekciója a világtalan emberek hétköznapjainak és legbensőbb érzelmeiknek.

Díjak és jelölések:

Cannes (2008) - Különdíj: Juraj Lehotský

Forgalmazza: Másképp Alapítvány

 

A bejegyzés trackback címe:

https://candyman.blog.hu/api/trackback/id/tr751013639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása